Mieluummin vihreät kuin likaiset peukalot

Termi ”viherpeukalo” liitetään usein henkilöön, joka on hyvä saamaan kasvit kasvamaan ja kukoistamaan. Bosse Rappne piti vehreydestä jo lapsena. Hänen vanhempansa vetivät Slottsträdgården Ulriksdalia, puutarhayritystä Ulriksdalin linnassa. Ajan mittaan Bosselle oli täysin luonnollista suuntautua samalle alalle: Vuonna 1985 Bosse ryhtyi vetämään Slottsträdgården Ulriksdalia yhdessä äitinsä kanssa.

Mutta osallistuminen suosittuun TV-ohjelman Äntligen Hemma teki Bosse Rappnesta tunnetun kasvon monille ruotsalaisille. Hän on myös kirjoittanut kirjoja puutarhanhoidosta.

”Työskentelen kalustetun luonnon parissa”

”Työskentelen kalustetun luonnon parissa”, hän sanoo kuvaillessaan, mitä hän tekee. Hän johtaa edelleen Slottsträdgården Ulriksdalia ja asuu myös itse puutarhassa olevassa talossa.

Vanhan linnan ympärillä on monia toimintoja, jotka sekä kasvavat että kukoistavat. Slottsträdgården Ulriksdalissa on kauppapuutarha, kahvila ja konferenssimahdollisuudet, jotka yhdistetään sekä puutarhasuunnitteluun että erilaisiin kursseihin ja koulutuksiin.
Bosse Rappnen luona eivät ainoastaan peukalot ole vihreitä. Hän on jo pitkään puhunut ympäristön puolesta, ja se on yksi syy, miksi hän on ollut Aspenin alkylaattipolttoaineiden ahkera käyttäjä jo runsaan kymmenen vuoden ajan.

”Siinä on paljon etuja. Koneet voivat paremmin, ne eivät haise pahalle ja voit päästää lapset ruohonleikkurin taakse tuntematta huonoa omaatuntoa.”


”Siinä on paljon etuja. Koneet voivat paremmin, ne eivät haise pahalle ja voit päästää lapset ruohonleikkurin taakse tuntematta huonoa omaatuntoa.”

Bosse Rappne kuvailee itseään ”kriittiseksi käyttäjäksi”, joka mielellään huoltaa ja korjaa koneensa itse. Ja kun hän korjaa moottoreita, Aspenissa on toinenkin etu:

”Kaikki on puhtaampaa. Se ei ole samalla tavalla sotkuista.”

Edut painavat paljon, erittäin paljon. Onko mitään haittoja?

”No... joidenkin mielestä keitto on hieman kallista. Mutta jos lasket koko vuoden käytön, ei ole montakaan euroa. Ei edes minulle, joka olen kuitenkin ammattikäyttäjä.”

Bossen viisi parasta vinkkiä todella hienoon nurmikkoon

1: Älä leikkaa ruohoa liian lyhyeksi!

Ruoho ei saa koskaan olla 4-5 senttimetriä lyhyempää. Ruohonkorsi on kasvi, josta puolet elää maan pinnan yläpuolella ja puolet maan alla. Jos ruoho leikataan liian lyhyeksi, juuristo heikkenee ja rikkakasvien on helpompi vallata alaa.

2: Leikkaa useammin ja vähemmän

Luonnollinen seuraus ensimmäisestä vinkistä: on parempi leikata ruohoa usein ja vähän kuin paljon ja harvoin. Älä leikkaa yli kolmasosaa ruohon pituudesta – voit säikäyttää ruohon ja palautuminen voi kestää kauan.

3: Jätä leikkuujäte maahan

Leikattu ruoho on seuraavan sukupolven maata. Anna sen olla, ellei sitä ole liikaa. Silloin voit haravoida sen pois.

4: Älä kalkitse

Nurmikon säännöllinen kalkitseminen vapauttaa kovasidoksisia ravinteita nurmikkoon. Se voi tarjota lyhyen aikavälin parannuksen, mutta pitkällä aikavälillä se huuhtoo maaperän ravinnepitoisuutta.

5: Lannoita

Kalkin sijasta voit käyttää lantaa, mielellään kanan lantaa, joka lisää tärkeitä ravintoaineita ja lisää biologista aktiivisuutta.

Sammal katoaa rakastamalla

Jos sinulla on sammalongelma nurmikolla, kaikki edellä annetut neuvot auttavat sinua. Sammal ei viihdy tiheässä ja hyvin lannoitetussa nurmikossa. Kun nurmikko saa enemmän rakkautta, sammal katoaa. Mutta jos ongelma on suuri, voit joutua antamaan sammaleelle äkkilähdön:

  • Haravoi mahdollisimman suuri määrä sammalta pois
  • Jos nurmikkoon jää paljaita paikkoja – paikkakylvä ruohonsiemeniä pakkauksen ohjeen mukaisesti
  • Pidä maaperä kosteana parin viikon ajan
  • Älä leikkaa ennen kuin ruoho on kasvanut kunnolla
  • Älä leikkaa enempää kuin yksi kolmasosa