E10-bensiini – iso haaste pienille moottoreille

E10-bensiini on askel oikeaan suuntaan, jos ajatellaan hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Kuitenkin sen korkea etanolipitoisuus saattaa aiheuttaa isojakin haasteita pienille moottoreille.

E10:n ongelmat
Vaikka E10:n tarkoitus on edesauttaa ympäristöystävällisempää liikkumista, voi sen säilyvyys kuitenkin olla lyhytaikaista. Toisin sanoen, tämä standardibensiini ei ole paras vaihtoehto varastointia ajatellen. Se voi aiheuttaa isoja ongelmia pienille moottoreille, joita käytetään vain tiettyinä sesonkiaikoina – kuten ruohonleikkureille, veneiden moottoreille, raivaussahoille ja lehtipuhaltimille. Kun tämän tyyppisiin koneisiin tankataan E10-bensiiniä, voi tapahtua seuraavaa:

  • Kumitiivisteet kärsivät. Etanoli on liuotin, joka hajottaa tiettyjä materiaaleja. Yksi näistä materiaaleista on kumi. Ja erityisesti vanhempi kumi. Tämän seurauksena usein tiivisteet, letkut sekä muut muoviset tiivisteet alkavat vuotamaan.

  • Moottori ottaa iskuja. Etanolin ongelmana on, että se sitoo kosteutta. Tämä tarkoittaa, että veden määrä E10-bensiinissä voi lisääntyä ajan kuluessa, mikä voi syövyttää koneita, jotka ovat käyttämättömänä aina muutaman kuukauden kerrallaan. Syöpyminen vahingoittaa kaasutinta ja johtaa usein moottorivikaan.

  • Sekoitus rappauttaa. Etanolin kosteutta sitovalla ominaisuudella voi olla negatiivinen vaikutus myös kaksitahtisten sekoituksiin ja johtaa epätasaiseen ja epäluotettavaan sekoitussuhteeseen. Tämä lisää moottoriongelmien riskejä veneiden ja harvoin käytettyjen kaksitahtisten ajoneuvojen kohdalla.

E10 lisää moottoriongelmien riskejä veneiden ja harvoin käytettyjen kaksitahtisten ajoneuvojen kohdalla.

Onneksi on olemassa parempi vaihtoehto
E10-bensiini on kehitetty erityisesti päivittäin käytettävien ajoneuvojen moottoreille, kuten henkilöautoille. Joten mitä käyttää niiden pienten moottoreiden kanssa, joita käytetään vain tiettyinä sesonkiaikoina? No, ne tarvitsevat kokonaan toisenlaisen bensiinin. Bensiinin, joka kestää varastointia eikä koskaan aiheuta haitallisia pakokaasuja. Tämän vuoksi Aspenin alkylaattibensiini on olemassa – etanoliton bensiini, jolla on erittäin pitkä säilyvyysaika.

Kun tankkaat pienet moottorisi Aspenilla, ne starttaavat joka kerta – vaikka ne olisivat olleet kuukausia käyttämättöminä. Ja kiitos Aspenin alkylaattibensiinin, moottorisi pyörii hyvin ja kestää kauemmin. Se on, näin tiivistetysti sanottuna, parempi bensiini ihmiselle, koneelle ja ympäristölle. Haluaisitko tietää enemmän Aspenin erityislaatuisista alkylaattituotteista? Klikkaa tästä.